numer 21(2009)


Od Redakcji  W.Dindorf
I popatrzcie do czego doszło. Niekontrolowana reakcja łańcuchowa daje się zauważyć w działalności frakcji dwugłowej - prawdę mówiąc - Redakcji i naczelny dowiaduje się nagle, że nowy numer niezwykle poczytnego MF już jest gotowy, tylko czeka na właśnie to po czym teraz ślizga się Wasz wzrok. A ile takich wzroków się ślizga to tylko oczyma wyobraźni optymista zamknąwszy oczy może policzyć. I wychodzi, że 36 ciekawskich albo jak Eric M. Rogers by powiedział Inquiring Minds każdego dnia - średnio licząc - coś tam w naszym magazynie znajduje. [więcej...]


c - tej stałej poświęćmy więcej uwagi  W. Dindorf
W przyrodzie jest kilka zdecydowanych ograniczeń. Kilka wielkości ekstremalnych, największych lub najmniejszych. Są lokalne ograniczenia, jak np. maksymalne przyspieszenie, jakie można osiągnąć, spadając swobodnie na ziemię (około 10 m/s2), oraz uniwersalne wszechświatowe, takie jak np. najniższa temperatura. Ta ostatnia, nazywana zerem bezwzględnym (0 K), wynosi w znanej nam skali Celsjusza - 273 stopnie i choć potrafimy w zasadzie osiągać w laboratoriach temperatury dowolnie bliskie tej wielkości, to tej granicy "dotknąć" się nie da. [więcej...]


Przewodnictwo  W. Dindorf
Najładniejsze doświadczenie, jakie znam na ten temat, ilustruje rysunek 1. Z grubego dysku miedzianego wychodzą cztery geometrycznie jednakowe odnogi: miedziana, aluminiowa, brązowa i żelazna. Każda ma na końcu otworek, do którego włożono główkami w dół zapałki. Mały, ale gorący płomień podgrzewa środek miedzianego dysku, a widzowie patrzą, która zapałka pierwsza zapłonie. Wydaje się niemożliwe, żeby efekt był aż tak wyraźny, jak jest. Pierwsza zapłonie zapałka ustawiona w miedzi, potem kolejno w aluminium, w brązie, a na końcu w żelazie. [więcej...]


LISTY DO REDAKCJI

Czy ten sam statek zanurzy się głębiej w rzece czy w morzu?
To pytanie można pięknie zilustrować prostym doświadczeniem z jajkiem. Włóżcie jajko do szklanki z wodą - jeśli jajko jest świeże (a zakładamy, że tak) to opadnie na dno. Dosypujcie teraz do wody po troszku soli. Pod wpływem zmiany gęstości wody, jajko zacznie unosić się ku powierzchni. [więcej...]